Comunicat de la Coordinadora Comarcal gener 2013


La Coordinadora Comarcal va aprovar en la seva reunió del passat 22 de gener el següent comunicat proposat per el Plenari

OPTIMISME

És la paraula i el sentit d’ànim que ara mateix, després dels resultats de les eleccions del passat 25 de novembre i de les primeres passes que està donant el govern de CIU amb el suport d’ERC, hem de gaudir tots els que treballem per la independència de Catalunya.

Els resultats van ser inequívocs: 3.657.450 votants (69,56%), 1.600.510 abstencions (30,44%), una participació altíssima, un 10,78% més que les anteriors de fa dos anys. Un 12% més, de partidaris de la independència que contraris. Un 21,84% més, de partidaris d’exercir el dret a decidir, en un referèndum,enfront dels contraris a que el poble català expressi, democràticament a les urnes, la seva opinió sobre la conveniència o no, de la independència del país.

Dels abstencionistes, quan van a votar, van votar independència un 10% més que d’unionisme. Podem concloure que del total de la població del país, segons els resultats de les votacions, un 54% del país està per la independència i un 42% està en contra. Aquestes dades no varien gaire de les darreres enquestes fetes.

La primera acció corresponent a l’acord de govern entre CIU i ERC serà aprovar el proper del Ple del Parlament la Declaració de Sobirania, una fita cabdal dins el procés d’autodeterminació, perquè suposa afirmar-nos davant el món sencer com a 'subjecte polític i jurídic sobirà'. I això té una gran transcendència, perquè és  afirmar que Catalunya es considera a ella mateixa, des del moment que s'aprove la declaració, un subjecte de dret internacional. I cal entendre que s'obliga, per tant, a treballar perquè això mateix li siga reconegut des de les instàncies internacionals. 

Per tant si ho comparem a fa només tres  anys enrere la situació és molt esperançadora però encara ens queda molta feina per fer.
REALITAT.  

La realitat social que tenim, amb l’aguda crisi econòmica que patim, és molt dura i encara ho serà més. El govern espanyol desplegarà totes les armes que podrà (i estan molt emprenyats perquè, aquest cop, no poden utilitzar les armes bèl·liques), per tal d’imposar la seva idea de país a la resta de pobles de l’actual Estat espanyol. I utilitzarà tots els seus mitjans perquè Catalunya no s’independitzi. Aznar ho té clar i ja fa temps que ho va dir: “abans de veure Espanya trencada, es trencarà Catalunya”, és a dir, intentarà trencar la cohesió social de Catalunya.

El conflicte és amb el govern espanyol, no amb els ciutadans espanyols, ni amb Espanya, ni molt menys amb els ciutadans d’aquí  que se senten espanyols.

Va engegar la campanya de desprestigi del President Mas amb un document fals que ningú ha pogut demostrar qui l’havia escrit. Porta al Tribunal Constitucional la Llei Catalana d’Urbanisme. S’apropia de el impost sobre els dipòsits bancaris fixant una taxa estatal del 0%,intentant impedir que la Generalitat el pugui fixar per refer els seus ingressos i, quant ho fa, l’impugna davant el Tribunal Constitucional,  etc... i la més grossa de totes és el projecte de llei de la qualitat educativa(sic!!!) en el que es perpetra l’atac més greu a la llengua catalana des de la fi de la dictadura franquista, perquè la llei no tan sols denigra el català, sinó que atempta contra la cohesió del poble català cercant la segregació i divisió entre catalans catalanoparlants i catalans castellanoparlants per crear un conflicte lingüístic inexistent a Catalunya.

Continuarà l’asfixia econòmica  de la Generalitat, no solament amb l’espoli fiscal que patim sinó, fins i tot,  sense retornar diners que, amb l’actual sistema de relació econòmica ens pertanyen.

Ho hem de tenir clar i no caure en el parany.

UNITAT D’ACTUACIÓ

La màxima victòria que tindria l’estat espanyol sobre l’independentisme català és que aconseguissin la baralla entre nosaltres, entre diferents sectors socials i entre els seus representants.

El Parlament electe és el resultat de la voluntat dels catalans i el pacte de governabilitat aconseguit entre CiU i ERC està recolzat per 1.608.633 catalans, un 44,36% dels votants, una amplíssima representació. Cal fer costat al President Mas sempre i quan la seva actuació vagi en la direcció adequada.

Un poble es pot considerar políticament madur, quant els seus partits polítics entenen com ham d’explicar la seva visió de la societat. Si els qui estan a la oposició no estan d’acord amb les mesures que vol aplicar el govern, cal que les critiquin, controlin i denunciïn les males pràctiques que no consideren adequades  i aportin propostes alternatives, per tal d’intentar convèncer i assolir major incidència política, però el que no es pot fer és la crítica destructiva, creient que la seva és la única posició vertadera i fent la desqualificació personal  d’adversaris, es diguin Mas, Junqueras, Herrera, Fernández o Lopez Tena.

Les actituds de confrontació sistemàtica no fan més que sembrar d’odis i rancúnies les relacions entre diferents forces polítiques, amb el què aconsegueixen exactament el que volen els unionistes, la divisió i l’enfrontament entre nosaltres.

Està molt clar, que per resoldre el procés de secessió amb èxit cal que actuem tots els sobiranistes junts, perquè la independència ha de ser el projecte de la societat en el seu conjunt.

UN GRAN REPTE: LA CONSTRUCCIÓ D’UN NOU PAÍS

La nostra gran aposta és definir les propostes de quin país volem tenir i com  el volem crear. La nostra gran avantatge és que no estem contra ningú sinó que estem a favor de. En un article publicat el dilluns 24 de desembre al diari ARA, Jordi Serra del Pino investigador del Centre de Recerca en Governança del Risc (UAB) diu: “reivindicar el dret a decidir  esdevé un element cabdal en la mesura que dóna al ciutadà l’oportunitat històrica de tenir un paper actiu en el disseny del seu futur....mentre un seguit d’entitats i partits criden a la gent a participar, a decidir, el bloc espanyolista els (ens) nega la mera possibilitat de poder-ho fer...

És molt cert que el tipus de país que construirem no el definirem fins proclamada la independència, però des d’ara mateix se’ns ofereix la possibilitat de parlar i debatre i cadascú ho anirà definint des de la seva visió del model de societat que vol i entre tots s’anirà configurant el nou país que volem construir segons els desitjos de la majoria. 
Hem d’il·lusionar als nostres compatriotes amb l’exercici de la democràcia, participant en  aquest debat sobre la construcció del nou país i atraure’ls perquè votin a favor de la independència.

QUÈ HEM DE FER COM ANC?

Conservar la fidelitat dels ja convençuts, evitar que es trenqui la cohesió social, ampliar la majoria social favorable a la independència en el referèndum i explicar quin país volem fer. Les quatre  actuacions van perfectament lligades i relacionades.

1.- Conservar la fidelitat dels ja convençuts. 
Cal que fem actes destinats, també, a enfortir i reafirmar la nostra autoestima i els lligams afectius entre tots nosaltres. Sopars, festes, concerts, costellades, recollides d’aliments són punts de trobada que ens ajudaran molt en això, i faran que més gent s’apropi a nosaltres de manera natural.

2.- Hem d’evitar que es trenqui la cohesió social del país.
Hem d’evitar els enfrontaments i les provocacions,  i mirem d’asserenar els ànims quan es produeixin.
Les eines principals que s’utilitzaran per mirar de trencar al cohesió social seran la desqualificació i l’ofec econòmic de la Generalitat.

La desqualificació:  en dos fronts, el polític i l’ètic.

El polític bàsicament utilitzant l’argument de la por com ja vam veure durant les passades eleccions.  El bloqueig a la UE, que les pensions no es podran cobrar, etc.

Per això tenim tot l’argumentari que ens proporciona l’Assemblea i moltes altres entitats com el CCN, la Fundació Catalunya, etc.

També i com ja s’està veient, confrontant legalitat i legitimitat. En això cal que expliquem que 

Pel que fa als arguments ètics, veurem com tot el zel anticorrupció que no s’exerceix en altres territoris de l’estat espanyol aquí s’exercirà amb tota contundència. La celeritat en què ara es voldrà resoldre tots els possibles cassos de corrupció en les files de CIU, especialment, serà extraordinaria.  I si cal n’inventaran de nous, amb fonament o sense, com ja s’ha vist també.

No podem caure en el parany de donar per fet tots els rumors i imputacions. Cal mantenir la pressumpció d’innocència (una cosa que a la nostra societat no està gaire estesa per manca de confiança en la justícia), però alhora cal que expliquem que la millor manera de lluitar contra la corrupció és tenir lleis i sistemes polítics de representació que ens en protegeixin. Utilitzem la corrupció per explicar que és un determinat sistema polític que la fomenta, i que, precisament, en dotar-nos d’un nou estat podrem establir els mecanismes perquè això no torni a passar.

En això cal explicar que la radicalitat democràtica és una premissa intrínsica per assolir la independència, que és absolutament necessària perquè tingui legitimitat tot el procés a ulls del món i de nosaltres mateixos.

L’ofec econòmic

La principal eina per provocar la confrontació social serà utilitzar l’escàs marge financer de la Generalitat per fer aparèixer la nostra Generalitat com la “culpable” de totes les retallades que patim i patirem, quan de fet és una política que ens ve imposada sota el xantatge polític de retirar-nos la poca autonomia que tenim i fins i tot les transferències econòmiques  de les quals depenem. És d’aquesta manera que intentarà provocar que els nostres conciutadans afectats enfoquin el seu descontetament cap al nostre govern i no faltarà qui entre els nostres dirigents polítics s’apunti  i fomenti  aquesta apreciació.

La manera perquè ja avui no haguessim de fer més retallades seria que simplement l’estat espanyol pagués els 8.000 milions d’Euros que se’ns deuen per llei.

La font de la què brollen més ingressos per poder sortir de la crisi, és que Catalunya s’administri els seus propis recursos i per tant disposi d’aquests 16.000 milions d’Euros que ara van a Espanya i que no retornen, és a dir la Generalitat disposaria, de cop, d’un 30% més de recursos per fer front a les seves despeses.

Per tant, cal dir alt i clar que per resoldre la crisi econòmica també hem d’aconseguir la independència.

3.- Augmentar la base social favorable a la independència.
Això ho hem de fer dirigint-nos a les capes de la societat més febles , més vulnerables, com són els jubilats i pensionistes i els més afectats per la crisi, com són els treballadors, les pimes i els autònoms.
Hi ha àrees a les nostres poblacions amb importants contingents de persones procedents de les successives immigracions que hi ha hagut a Catalunya, que mantenen forts lligams emocionals amb la llengua castellana i amb Espanya, molts dels quals han viscut tradicionalment molt allunyats de les nostres reivindicacions nacionals i, fins i tot, del nostre govern (menys participació a les eleccions autonòmiques, per exemple).
Són els sectors en els qual, ara, ens hem d’adreçar amb la màxima intensitat: dissipant les pors, les possibles reticències i la creença fomentada interessadament per determinades opcions polítiques que “els problemes nacionals de Catalunya” són “invencions” de les èlits de poder catalanes per mantenir el seu statu quo.
L’altra gran sector de la societat a la qual hem d’adreçar-nos i a la què hem de incorporar a la construcció del país, és el món de la immigració recent, amb totes les seves peculiaritats diferents.

4.- Explicar quin país volem fer.
Per tot això hem d’anar-nos formant, per tenir millors eines, per fer millor la nostra tasca i per aconseguir el màxims dels nostres objectius. Per això val la pena assistir als cursos de formació que s’imparteixen des del SN o des de la Comarcal.  
Cal que la Catalunya que volem: integradora, rotundament democràtica, moderna i sostenible és visualitzi en totes les nostres intervencions, tant públiques com privades.
Amb totes aquestes actuacions aconseguirem el nostre objectiu i podem ser exemple al món sencer de com es fa una evolució des de la democràcia i el pacifisme.

Anem per feina i no caiguem en les provocacions dels adversaris de la democràcia, de la independència i del progrés
Som-hi!
Per l’Estat propi independent!

Joan Guarch i Calvet
Coordinador Comarcal i en nom de tota la Permanent de la Coordinadora Comarcal
Sant Celoni,  gener de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada